Laddar

Motionscykel & träningscykel - Hitta en för dina behov

En motionscykel är ett av de mest omtyckta träningsredskapen både på gymmet och i hemmet. En motionscykel kan vara en effektiv och bekväm väg till en bättre hälsa och kondition.

Med sin mångsidighet passar motionscykeln utmärkt för människor oavsett ålder eller träningsnivå.


Varför motionscykel?

Tack vare innovativa funktioner och ergonomisk design, erbjuder en motionscykel en effektiv och skonsam träning för hela kroppen.

Genom att träna på en motionscykel kan du bränna kalorier, förbättra din kondition, stärka dina muskler och hantera din vikt. Dessutom minskar du risken för skador och överbelastning jämfört med andra träningsformer.

Det finns många fördelar med en motionscykel. En av dessa fördelar är bekvämligheten. Med en träningscykel hemma finns det inga ursäkter för att hoppa över träningspasset. Du kan helt enkelt träna när det passar dig bäst, oavsett väder eller tid på dygnet.

Detta gör en motionscykel till ett perfekt val för den som har begränsat med tid i vardagen, men ändå vill prioritera sin hälsa.


Anpassning och mångsidighet

En motionscykel är inte bara ett träningsredskap, du kan även se den som en mångsidig träningspartner som kan anpassas efter dina individuella behov och mål.

Oavsett om du är en nybörjare som söker en lättare träning eller en erfaren atlet som vill utmana dig själv, så erbjuder motionscykeln en mängd olika alternativ för att skräddarsy just din träning.

En av de stora fördelarna med motionscykeln är att den är justerbar. Med möjligheten att anpassa både sadelhöjd och motståndsnivå kan du enkelt anpassa cykeln utifrån vad du känner fungerar bäst för dig. Detta gör motionscykeln till ett utmärkt val för människor i alla åldrar oavsett träningsnivå eller eventuella skador.

En motionscykel erbjuder också en mängd olika träningsprogram och inställningar som kan varieras för att hålla träningen rolig och utmanande. Från förinställda program som simulerar terräng och motstånd till manuella inställningar där du har full kontroll över intensiteten.

Motionscykeln är alltså inte bara ett träningsredskap - det är en komplett träningslösning som kan anpassas helt efter dina individuella behov och mål - oavsett om det handlar om enkel motion, rehabilitering eller att ta din träning till nya höjder.


Hur gör man för att sitta bekvämt på en motionscykel?

Att sitta bekvämt på en motionscykel är avgörande för att kunna njuta av en effektiv och långvarig träning. Vi ger dig några enkla tips för att säkerställa en optimal sittställning på din motionscykel:

Justera efter din kropp

Se till att justera både sadelhöjden och avståndet till styret så att det passar din kropp. En korrekt inställd träningscykel ger en naturlig och bekväm sittställning som minskar risken för obehag och skador.

Kontrollera din position

När du sitter på din motionscykel bör din rygg vara rak men avslappnad, samtidigt som dina armar och ben ska vara i en bekväm och balanserad position. Anpassa styrets höjd och lutning för att undvika onödig spänning i axlar och nacke.

Fokusera på fotpositionen

Se till att dina fötter är centrerade över pedalerna. Detta bidrar till en stabil och effektiv trampning och minskar risken för problem med dina knän.

Ta regelbundna pauser - trots bekväm sittställning

Även med en optimal sittställning kan långa träningspass vara utmanande för kroppen. Se till att ta regelbundna pauser för att sträcka på kroppen och lätta på spänningen i musklerna.

Under dessa pauser kan du utföra enkel stretching för att mjuka upp musklerna i rygg, nacke, axlar och ben. Sträck ut armarna genom att sträcka dem över huvudet eller dra axlarna bakåt för att öppna upp bröstet. Luta dig försiktigt åt sidan för att sträcka ut sidan av kroppen och lindra eventuell spänning.

Genom att ta regelbundna pauser för att sträcka på kroppen kan du förebygga stelhet och överbelastning och maximera komforten under ditt träningspass på motionscykeln.


Tips på träningspass för motionscykel

Intervallträning

Variera mellan perioder av hög och lägre intensitet för att maximera kaloriförbränning och konditionsträning. Exempelvis kan du prova att cykla i hög hastighet under 30 sekunder följt av en 1-minut lång lågintensiv, återhämtningsperiod. Upprepa detta 10 gånger för att få ut maximal effektivitet av din cykelträning.

Långa pass

Förbättra din uthållighet och kondition genom att genomföra längre träningspass på motionscykeln. Cykla i en jämn och måttlig takt under en längre tid, ungefär 45 minuter till 1 timme. Detta träningspass är optimalt för att bränna kalorier och förbättra din kondition, på samma gång.

Backträning

Simulera terrängträning genom att justera motståndsnivån på din motionscykel för känslan av att cykla i en backe. Detta träningspass är utmärkt för att stärka benen och bygga muskelstyrka. Fokusera på att hålla en stadig takt och en stabil kroppsställning under backträningen för bästa möjliga resultat.

Högintensiv intervallträning (HIIT)

Kombinera korta, intensiva intervaller med korta vilotider för att maximera fettförbränning. Till exempel, cykla så snabbt som möjligt i 20 sekunder följt av 10 sekunders vila, och upprepa detta i 10-15 minuter. HIIT-träning är effektiv för att bränna kalorier både under och efter träningspasset.

Kombinera motionscykel med kroppsviktsövningar

Kombinera motionscyklingen med kroppsviktsövningar. Växla mellan perioder av cykling och perioder av övningar som knäböj, utfall, armhävningar och plankan för att utmana olika muskelgrupper och maximera träningsresultaten.

Tips för rehabilitering med motionscykel

För personer med skador är det viktigt att börja med träningspass med låg intensitet och fokuserar på långsam progression för att undvika överbelastning och risk för ytterligare skador. Anpassa träningsprogrammet efter den specifika skadan och öka gradvis intensiteten och varaktigheten när kroppen blir starkare och smidigare.

Lågt motstånd och högt tempo

Använd en motionscykel med låg motståndsnivå och fokusera på högt tempo för att undvika överbelastning på skadade leder och muskler. 
Cykling med lågt motstånd och högt tempo är skonsam för lederna samtidigt som det främjar blodcirkulationen och återhämtningen.

Fokusera på smidighet och rörlighet

Inkludera övningar som fokuserar på att förbättra smidighet och rörlighet i skadade områden. Använd cyklingen som ett verktyg för att öka rörelseomfånget och förbättra flexibiliteten i leder och muskler runt skadan.

Styrketräning

Prova att inkludera styrketräning för att förbättra stabiliteten och styrkan runt skadade områden. Använd lättare vikter eller motstånd för att gradvis bygga upp muskelstyrkan och förbättra funktionen i skadade områden.

Lyssna på din kropp

Var uppmärksam på kroppens signaler och var försiktig med att inte överbelasta skadade områden. Om du upplever smärta eller obehag under träningen, var beredd att minska intensiteten eller ta en paus för att undvika att förvärra skadan.
Genom att följa ett anpassat träningsprogram för rehabilitering på motionscykeln kan du gradvis återfå styrka, stabilitet och funktion i skadade områden samtidigt som du främjar återhämtning och läkning.


Motionscykel - bra för din mentala hälsa

För många är den mentala hälsoaspekten av träning avgörande för välbefinnande. Att träna regelbundet på en motionscykel är inte bara en fysisk aktivitet utan också ett sätt att främja sin mentala hälsa och balans. Forskning visar att regelbunden motion kan bidra till att minska känslor av ångest och depression genom frisättning av endorfiner – kroppens naturliga lyckohormoner.

När du tränar på en motionscykel skapar du inte bara en möjlighet att förbättra din fysiska hälsa, utan även en chans att stärka din mentala styrka. Genom att fokusera på rytmen av cyklingen och andningen kan du skapa en lugn och meditativ atmosfär som hjälper till med att rensa tankarna och minska stressen.

Dessutom ger motionscykeln en möjlighet att koppla av och reflektera medan du arbetar mot dina träningsmål. Det är en tid och plats där du kan vara helt närvarande i nuet, låta dina bekymmer försvinna och istället fokusera på din kropp och rörelse. För många blir motionscyklingen en form av meditation på pedaler – en tid för självreflektion och återhämtning från den hektiska vardagen.


Skillnaden mellan motionscykel och spinningcykel?

Motionscyklar och spinningcyklar påminner om varandra på många sätt, men skiljer sig åt främst när det gäller intensitet och träningsstil.

En spinningcykel, som ofta har ett större, yttre svänghjul för att öka motståndet, är främst inriktad för den som är ute efter intensiv träning och används ofta för högintensiva spinningpass som kan vara fysiskt utmanande och krävande. Dessa pass fokuserar på att öka hjärtfrekvensen, bränna kalorier och förbättra uthålligheten.

Spinningcyklar är designade för att simulera känslan av att cykla på väg, och deras konstruktion och justerbara inställningar gör dem idealiska för denna typ av träning.

Motionscyklar i sin tur erbjuder en mer mångsidig träning. En motionscykel kan användas för både lättare och mer intensiv träning, vilket gör att den oftast är lämplig för fler människor - oavsett nivå. För de som föredrar lättare varianter av träning, som uppvärmning eller rehabilitering, är en motionscykel det perfekta valet.

Men det betyder inte att en inomhuscykel inte fungerar utmärkt för den som vill utmana sig själv och träna hårdare. Träningsprogrammen för motionscyklar är helt enkelt anpassade för alla olika nivåer av intensitet och ambitioner.

Kort sagt - även om spinningcyklar är främst avsedda för hårdare träningspass, kan en motionscykel också användas för intensiv träning, samtidigt som den erbjuder enklare alternativ för dem som föredrar det.


Upptäck vårt utbud av motionscyklar hos Sportgymbutiken

Hos Sportgymbutiken kan du hitta din nästa motionscykel, tillsammans med ett brett urval av andra träningsmaskiner och produkter. Vi strävar alltid efter att erbjuda hög kvalitet och fokuserar på din trygghet och säkerhet.

Vi är en etablerad träningsbutik med en historia som sträcker sig tillbaka till år 2000. Vårt sortiment av träningsprodukter växer ständigt för att möta behoven hos både privatpersoner, företag, föreningar, och gym.

Har du frågor om motionscyklar eller andra träningsredskap? Tveka inte att kontakta vårt kunniga team. Vi finns här för att ge dig den bästa möjliga hjälp och vägledning.
På Sportgymbutiken är din träningsupplevelse vår högsta prioritet.

Topplista

Kampanj
Kolla in Motionscykel Voyage BT, Abilica hos SportGymButiken.se
Abilica
L

Motionscykel Voyage BT, Abilica

7899 kr Ordinarie pris: 8999 kr
2-5 arbetsdagar
Kampanj
Kolla in Motionscykel UB500, JTC Sport hos SportGymButiken.se
JTC SPORT
L

Motionscykel UB500 *Bäst i test 2023*, JTC Sport

7999 kr Ordinarie pris: 10999 kr
2-5 arbetsdagar

Produkter

Kampanj
Kolla in Motionscykel UB500, JTC Sport hos SportGymButiken.se
JTC SPORT
L

Motionscykel UB500 *Bäst i test 2023*, JTC Sport

7999 kr Ordinarie pris: 10999 kr
2-5 arbetsdagar
Kampanj
Kolla in Motionscykel Voyage BT, Abilica hos SportGymButiken.se
Abilica
L

Motionscykel Voyage BT, Abilica

7899 kr Ordinarie pris: 8999 kr
2-5 arbetsdagar
Kampanj
Kolla in Motionscykel Premium UB BT, Abilica hos SportGymButiken.se
Abilica
L

Motionscykel Premium UB BT, Abilica

10149 kr Ordinarie pris: 11999 kr
2-5 arbetsdagar
Kampanj
Kolla in Cardio Fit M35 Minibike Magnetic, Tunturi hos SportGymButiken.se
Tunturi
H

Cardio Fit M35 Minibike Magnetic, Tunturi

1299 kr Ordinarie pris: 1719 kr
2-5 arbetsdagar
Kampanj
Minibike Pynero, svart, inSPORTline
inSPORTline
H

Minibike Pynero, svart, inSPORTline

799 kr Ordinarie pris: 1699 kr
2-5 arbetsdagar
Kampanj
Kolla in Motionscykel Exum, Finnlo by Hammer hos SportGymButiken.se
Finnlo by Hammer
H

Motionscykel Exum *Bäst i test*, Finnlo by Hammer

6499 kr Ordinarie pris: 7599 kr
2-5 arbetsdagar
Kampanj
Motionscykel 20, Abilica
Abilica
H

Motionscykel 20, Abilica

4499 kr Ordinarie pris: 4999 kr
2-5 arbetsdagar
Kampanj
Motionscykel WinMag Cruise BT, Abilica
Abilica
H

Motionscykel WinMag Cruise BT, Abilica

5199 kr Ordinarie pris: 5999 kr
2-5 arbetsdagar
Kampanj
Kolla in Motionscykel inCondi UB600i, inSPORTline hos SportGymButiken.se
inSPORTline
L

Motionscykel inCondi UB600i, inSPORTline

8650 kr Ordinarie pris: 12999 kr
2-5 arbetsdagar
BikeErg, Concept2
Concept2
K

BikeErg, Concept2

17999 kr
2-5 arbetsdagar
Kampanj
Kolla in Motionscykel B20, Master hos SportGymButiken.se
Master Fitness
H

Motionscykel B20, Master

4479 kr Ordinarie pris: 6890 kr
2-5 arbetsdagar
Kampanj
Kolla in Desk Bike Cardio Fit D20, Tunturi hos SportGymButiken.se
Tunturi
H

Desk Bike Cardio Fit D20, Tunturi

2999 kr Ordinarie pris: 4799 kr
2-5 arbetsdagar
Kampanj
Kolla in Motionscykel Cardio Motion BT, Hammer hos SportGymButiken.se
Hammer
H

Motionscykel Cardio Motion BT, Hammer

7499 kr Ordinarie pris: 7999 kr
2-5 arbetsdagar
Kampanj
Kolla in Motionscykel Recumbent inCondi R600i, inSPORTline hos SportGymButiken.s
inSPORTline
L

Motionscykel Recumbent inCondi R600i, inSPORTline

11599 kr Ordinarie pris: 12999 kr
2-5 arbetsdagar
Kampanj
Kolla in Cardio Fit M30 Minibike, Tunturi hos SportGymButiken.se
Tunturi
H

Cardio Fit M30 Minibike, Tunturi

999 kr Ordinarie pris: 1399 kr
2-5 arbetsdagar
Kampanj
Kolla in Motionscykel B30, Master hos SportGymButiken.se
Master Fitness
L

Motionscykel B30, Master

6999 kr Ordinarie pris: 9199 kr
2-5 arbetsdagar
Kampanj
Motionscykel NorsK CardioPace 5.0, Hammer
Hammer
H

Motionscykel NorsK CardioPace 5.0, Hammer

7990 kr Ordinarie pris: 8999 kr
2-5 arbetsdagar
Kampanj
Kolla Motionscykel UB 8000, Finnlo Maximum hos SportGymButiken.se
Finnlo Maximum
L

Motionscykel UB 8000, Finnlo Maximum

24999 kr Ordinarie pris: 26999 kr
10-15 arbetsdagar
Kampanj
Kolla in Motionscykel inCondi UB60i, inSPORTline hos SportGymButiken.se
inSPORTline
H

Motionscykel inCondi UB60i, inSPORTline

7499 kr Ordinarie pris: 8999 kr
2-5 arbetsdagar
Kampanj
Kolla in Motionscykel Xbike Cube, inSPORTline hos SportGymButiken.se
inSPORTline
H

Motionscykel Xbike Cube, inSPORTline

2795 kr Ordinarie pris: 2995 kr
2-5 arbetsdagar
Kampanj
Kolla in Motionscykel Moriston UB, inSPORTline hos SportGymButiken.se
inSPORTline
K

Motionscykel Moriston UB, inSPORTline

16999 kr Ordinarie pris: 19999 kr
4-10 arbetsdagar
Kampanj
Kolla in Motionscykel Recumbent Rapid RMB, inSPORTline hos SportGymButiken.se
inSPORTline
H

Motionscykel Recumbent Rapid RMB, inSPORTline

5499 kr Ordinarie pris: 5999 kr
2-5 arbetsdagar
Kolla in Motionscykel B40, Master hos SportGymButiken.se
Master Fitness
L

Motionscykel B40, Master

11990 kr
2-5 arbetsdagar
Kampanj
Kolla in Minibike Raryo, inSPORTline hos SportGymButiken.se
inSPORTline
H

Minibike Raryo, inSPORTline

599 kr Ordinarie pris: 999 kr
2-5 arbetsdagar
Kampanj
Kolla in Motionscykel RU700, Impulse hos SportGymButiken.se
Impulse
K

Motionscykel RU700, Impulse

26990 kr Ordinarie pris: 31990 kr
2-5 arbetsdagar
Kampanj
Kolla in Motionscykel Exum XTR, Finnlo hos SportGymButiken.se
Finnlo by Hammer
H

Motionscykel Exum XTR BT, Finnlo By Hammer

7349 kr Ordinarie pris: 8699 kr
2-5 arbetsdagar
Kampanj
Kolla in Motionscykel Recumbent Delavan RMB, inSPORTline hos SportGymButiken.se
inSPORTline
H

Motionscykel Recumbent Delavan RMB, inSPORTline

7599 kr Ordinarie pris: 7999 kr
2-5 arbetsdagar

Kampanj
Motionscykel, CycleAir, InSPORTline
inSPORTline
K

Motionscykel, CycleAir, InSPORTline

14999 kr Ordinarie pris: 15999 kr
10-15 arbetsdagar

Kampanj
Motionscykel Varon XTR II, Hammer
Hammer
H

Motionscykel Varon XTR II, Hammer

9999 kr Ordinarie pris: 10799 kr
2-5 arbetsdagar
Kampanj
Kolla in Motionscykel E60 Performance, Tunturi hos SportGymButiken.se
Tunturi
L

Motionscykel E60 Performance, Tunturi

7990 kr Ordinarie pris: 12290 kr
Tillfälligt slut
Kolla in Motionscykel Ergometer EMB-600, DKN hos SportGymButiken.se
DKN
K

Motionscykel Ergometer EMB-600, DKN

19490 kr
Tillfälligt slut
Kolla in Motionscykel B50, Master hos SportGymButiken.se
Master Fitness
L

Motionscykel B50, Master

18390 kr
Tillfälligt slut