Laddar

Kreatin

Kreatin är ett bastillskott dvs ett väldigt vanligt och naturligt tillskott som är en gigant inom kosttillskottsvärlden! Kreatin är ett av de mest sålda och mest studerade kosttillskottet på marknaden, och då främst kreatinmonohydrat.

Kreatinets huvudsakliga ansvarsområde inom kroppen är att fungera som en energibuffert i form av kreatinfosfat. Kreatin har många effekter. Kreatin ger en ökning av den fettfria kroppsvikten, styrkan och hjälper till för en snabbare återhämtning. Vid träning förbrukas energin som finns lagrade i muskelcellerna i form av ATP. Om man förbrukat all ATP så tappar man orken. Genom att ta kreatin så laddar man upp ATP nivåerna i muskelcellerna vilket leder till att man blir starkare och mer uthållig. Kreatin hydrerar även muskelcellerna (ökar mängden intracellulär vätska) vilket ökar dess volym och förbättrar proteinsyntesen.

De olika sorters kreatin
Kreatin monohydrat
Kreatin monohydrat är den mest populära och välstuderade kreatinsorten på marknaden. När man pratar om kreatin rent generellt utan att specificera vilket kreatinsort, är det oftast monohydrat man syftar på. Det är smaklöst, billidagare än andra sorter och finns både i pulver- och pillerform. Måste tas varje dag.

Kre-Alkalyn
Kre-Alkaltn är också en av de populäraste kreatinsorten. Denna patenterade formen av kreatin är dessutom aklaliserad, dvs att det har pH-buffrats. Detta medför att upptaget att kre-alkalyn blir något bättre samt att vätskeansamligen av kreatinet blir betydligt mycket mindre jämfört med kreatin monohydrat. Kre-alkalyn är något dyrare, finns endast i pillerform, men har å andra sidan fler fördelar! Tas endast på träningsdagar.

Blandkreatin
Ett blandgreatin är som namnet säger, en blandning av fler olika sorters kreatin. Många blandkreatin innehåller t.ex. både kreatin, kreatin- magnesiumkelat och tri-kreatin-citrat. Fördelen med blandkreatin är att de olika kreatinsorterna tar sig till dins muskler på olika sätt, vilket gör att du får en bättre inlagring av kreatinet.

Kreatinpyruvat
Kreatinpyruvat likt kre-alkalyn, men till skillnad från kreatin monohydrat, binder inte lika mycket vätska. Vätskeansamligen skiljer från individ till individ och vissa upplever inga som helst problem av detta. Pyruvat tas även upp snabbare i muskelcellerna.

Kreatinnitrat
Kreatinnitrat är en kombination av kreatin och nitrat. Nitrat är ett ämne som har presationshöjande effekt och som bland annat förbättrar din uthållighet. Kreatinnitrat är ett bra alternativ för dig som vill presera på topp och öka sin styrka såväl som muskeltillväxt och uthållighet.

Hur ska man inta kreatin?
Kan variera beroende åp varumärke, kreatinsort etc. Men den vanligste doseringen av kreatin monohydrat är 5 g per dag!
Vanligt är att första 4-6 dagarna köra en uppladddningsfas med 20 g kreatin dagligen (inget måste), därefter sänka till 5 g dagligen. Detta gör att du fyller upp dina muskler med kreatin snabbare, vilket ger snabbare effekt, än om du hade skippat uppladdningsfasen. Efter 6-8 veckor rekommenderas det ibland att ta ett uppehåll i fyra veckor.
För att få effekt av kreatinet behöver du inta det dagligen för att få ut maximala fördelar av det (undantaget kre-alkalyn som endast tas på träningsdagar).

Topplista

Produkter