Fri frakt över 799 kr  |

 Telefon: 0500-42 87 00 | 

Köpguider

Hur väljer man rätt boxningshandskar?

Köpguide - Boxningshandskar

Hur man väljer rätt boxningshandskar

Det finns en djungel av boxningshandskar ute på marknaden och det kan vara svårt att veta vilka man ska välja. Innan du börjar titta på boxningshandskar är det viktigt att du vet vad du ska använda handskarna till. Det finns många olika typer av handskar som lämpar sig olika bra för olika typer av träning eller tävling. I den här guiden kommer vi reda ut vilken storlek du bör köpa på dina handskar, vilka handskar som passar bäst till olika träningsformer och hur den perfekta handsken ska kännas på handen.

Storlek på boxningshandskar

Storleken på boxningshandskar stämmer inte alls överens med storlekarna på andra typer av handskar. Boxningshandskar mäts istället i ounce (oz.), alltså vikt. De vanligaste storlekarna är 8 oz, 10 oz, 12 oz, 14 oz och 16 oz. Storleken på handsken behöver nödvändigtvis inte betyda att den väger så mycket. Ofta är storleken och vikten på handsken densamma men de behöver inte väga exakt lika mycket som storleken säger.

Storleksindelningen är till för att enkelt veta vilka handskar man bör träna med. Vikten på handskarna har stor betydelse beroende på vilken typ av träning du vill göra. Större handskar har mer vaddering vilket ger bättre skydd för handen. Större handskar är därför bättre när du ska träna med boxningssäck eller mittsar. Vid sparring är det extra viktigt med bra vaddering för att skydda både dig och din motståndare därför rekommenderas 14 oz för boxare under 75 kg och 16 oz för tungviktare.

 
Storlek Användning
8-10 ozTävlingshandskar. Kan även användas vid lättare mittsträning.
12 ozVanlig storlek för damer. Kan användas vid mitts- och säckträning.
14 ozMinsta storlek för sparring, passar upp till 75kg.
16 ozSparring för tungviktare eller tunga och hårda slag.


En del modeller så som säckhandskar, mittsar och grepphanskar har inte storleksangivelse i oz utan i unisex, dvs. small/medium/large.
Tänk på att alltid testa handskarna med händerna lindade!

Olika typer av boxningshandskar

Det finns olika typer av handskar beroende på vilken typ av träning du ska göra. Säckhandskar passar perfekt för säckträning och träning med mittsar. Sparringhandskar är det som används oftast och de har oftast mer vaddering och stöd. De kan användas både för sparring och för träning med säck och mittsar. Träningshandskar är en allround-handske som passar perfekt för nybörjare som inte vet vilken typ av handskar de ska köpa eller behöver.

  • Köp mer flexibla handskar om du behöver kunna greppa.
  • Köp ordentligt vadderade handskar till träning med säck och mittsar.
  • Köp allround-handskar om du inte vet vad du ska köpa. De är de bästa nybörjarhandskarna.

Snörning vs. kardborrband

Snörade boxningshandskar kräver att du har någon som hjälper dig snöra handskarna så att de sitter ordentligt. Om du tränar själv så är det därför bättre med kardborrband. Ofta används kardborrband för träning men vid tävling är det vanligast med snörade handskar eftersom de sitter säkrare och tajtare.

Äkta läder vs. konstläder

Konstläderhandskar är oftast lite billigare boxningshandskar och kan passa när man pär nybörjare. Men vill du ha riktigt hållbara handskar bör du satsa på äkta läder då de står emot revor, rispor och tusentals hårda slag betydligt bättre än konstläder.

Hur ska boxningshandskarna kännas?

Boxningshandskarna ska sitta åt ordentligt men fortfarande vara bekväma att ha på sig, även med händerna lindade. Fingertopparna ska nå toppen av handsken och det får inte vara svårt att knyta handen. Boxningshandskarna ska inte heller tvinga dina händer till en viss form. Det ska absolut inte göra ont när du slår, handskarna är till för att skydda dina händer vid slag.

Våra tre bästa köpråd

  1. Fråga din instruktör om råd.
  2. Prova alltid handskarna med händerna lindade.
  3. Om du inte tränar för en tävling utan bara motionerar så köp träningshandskar som är en allround-handske och ger dig bäst valuta för pengarna.


Här hittar du alla boxningshandskar »2016-09-08 @ 15:05:00
#1
niklas
jag vet inte. om jag ska börja boxare o köpa boxning hanskar orsaken många tycker jag ska böra boxare jag förstår inte varför det blir så jag tror dom vill försöka hjälpa mig att bygga muskler och bränna snabbare i boxning in blandat i styrketräning istället för bara ren styrketräning
2018-10-29 @ 12:12:20
URL:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Ange koden arDSHh:
Kommentarer:
Fortsätt »

Fraktfritt på alla beställningar över 500kr!
Läs de vanligaste frågorna som vi brukar få från våra kunder »
Köp nu betala sen »
Sportgymbutiken - din butik i skövde av träningsutrustning!
Sportgymbutiken - din leverantör av träningsutrustning!
Nöjda kunder
  
Omdöme på Pricerunner:
5 av 5
Läs våra kundomdömenOmdöme på Kelkoo:
5 av 5
Läs våra kundomdömen
Följ oss

 

2016-12-29

Vad ska du tänka på när du köper multigym?

Är du trött på att trängas på gymmet? Ett multigym är en bra lösning för hemmiljöer eller mindre gym eftersom de är kompakta samtidigt som de tränar hela kroppen...
2016-11-10

Vad ska du tänka på när du köper löpband?

Ett löpband är ett bra sätt att komma i form ifall du vill kunna motionera i alla väder, utnyttja din TV-tid till max eller bara njuta av att inte behöva lämna huset för att träna...